Uit

Een veelgehoord advies om smakelijk gras te krijgen is zout (natrium) strooien. Volgens Limagrain is dit een goede manier om de opname van vers gras te verhogen. Echter, op dit moment heeft zout strooien geen zin, aldus het graszaadveredelingsbedrijf.

 „Na het maaien van de eerste snede gras zien we een enorme hergroei van het gras. Dat komt door de hoge mineralisatie die nu plaats vindt in de bodem. De bijgroei op de graslandpercelen is dusdanig groot, dat de smakelijkheid eigenlijk niet onder druk staat”, zo zegt productmanager Mark de Beer van Limgrain.

„Weidezout strooien heeft pas zin als het grasland onsmakelijk gaat worden”, stelt De Beer. „Naast zout, zijn suikers echte ‘smaakmakers’ in gras. Door het zonnige weer van de afgelopen weken, met uitzondering van de laatste week, is het gras van zichzelf al erg smakelijk.”

Doorschieten

Daarom adviseert hij op te pas na de tweede snede zout te gaan strooien. „Eind juni, begin juli komt vaak droogtestress voor in grasland. Gras gaat door deze stress doorschieten. De smakelijkheid van doorgeschoten gras is beduidend lager dan van fris etgroen.”

Smakelijk gras begint volgens de productmanager bij een goed grasbestand. „Goede grassen als Engels raaigras en Timothee zijn de smakelijkste soorten in blijvend grasland. Bij meer dan 80 procent goede grassen en klavers is de smakelijkheid van gras vaak het hoogst.”

Bron: Melkvee.nl
Tekst: Sjouke Jacobsen