Ontstaan van De Eendracht

De Eendracht is ontstaan uit de vroegere coöperatie ‘Hoop op Samenwerking’. In de agrarische gemeente Staphorst heeft veevoer altijd een belangrijke rol gespeeld. In de begin jaren van de vorige eeuw werden twee veevoedercoöperaties opgericht: ‘De Hoop’ in Staphorst en ‘De Samenwerking’ in Rouveen. In 1903 werd Aan- en Verkoopvereniging ‘De Samenwerking ’ opgericht door Albert Timmerman (1864-1927). In 1907 werd de Coöperatieve Landbouwvereniging ‘De Hoop’ te Staphorst opgericht, met als doel het gezamenlijk aankopen van bedrijfsbenodigdheden. De eerste voorzitter was Jan Hattem Klaaszoon. Deze Timmerman en Klaaszoon hebben ook de zuivelcoöperatie CZ Rouveen opgericht.

In Rouveen werd de coöperatie aan de Dedemsvaart gebouwd, zodat de grondstoffen gemakkelijk per schip konden worden aangevoerd. In Staphorst verrees coöperatie ‘De Hoop’ op de plek waar tegenwoordig de Welkoop is gevestigd. In 1990 zijn beide coöperaties gefuseerd tot Coöperatie ‘De Eendracht’. Het veevoer wordt nu geproduceerd aan de Lichtmisweg in Rouveen. En in 1998 werd de Welkoopwinkel in Staphorst geopend.

Van de geschiedenis van de veevoedercoöperaties in de gemeente Staphorst is door H. Dunnink en K. Brakke een uitgave gemaakt ter gelegenheid en herdenking van 100 jaar veevoedercoöperaties in de gemeente Staphorst. Deze uitgave is verkrijgbaar bij de historische vereniging Staphorst.