Maak een vuist tegen ritnaalden!

RITNAALD

De kniptor zet in mei-juni haar eitjes vooral af in grasland, (winter-)granen en dicht onkruid. In juli en augustus verpopt de ritnaald meestal op 10 – 25 cm diepte in de grond, maar ze kunnen ook bovenin onder de begroeiing overwinteren. In het voorjaar worden ze weer actief en komen ze omhoog. De larven leven 3 à 4 jaar in de grond om tenslotte te verpoppen tot een kniptor.

ritnaald

 

 

Ritnaalden kunnen de mais behoorlijk aantasten, zeker wanneer er sprake is van gescheurd grasland zijn de risico’s groot. Omdat de zaadcoatings zoals poncho en gaucho niet meer zijn toegelaten, zijn er weinig tot geen alternatieven. Met het middel TERCOL kunt u wel een vuist maken tegen ritnaalden.

 

TERCOL is:

• Bewezen effectief

• Toepasbaar voor gangbare en biologische landbouw

• In vloeibare, granulaire en korrel vorm

• Toepasbaar tijdens zaaien

 

TERCOL bestaat uit een hoog geconcentreerde samenstelling van specifiek werkende kruiden-concentraten.

 

TERCOL wordt opgenomen door de wortel van het gewas en door de bodem. Dankzij de aanwezige wortelstimulerende- en gewasverzorgendebestanddelen zullen wortels, bladeren en bodem een verhoogde weerstand en een eigen afweersysteem ontwikkelen. De ingrediënten in het product hebben, naast een bodemverbeterende en een plantversterkende werking, een indirect effect op plagen en ziekten. Bodeminsecten trekken zich terug naar grotere diepte en worden, zonder voedsel, in hun ontwikkeling geremd. Het gewas zal een gezonde groei te zien geven.

 

 

TIJDENS ZAAI*:

• 25 kg/ha granulaat of (€ 78.25 / ha)

• 10 l/ha vloeibaar of (€ 75,- / ha)

• 80 kg/ha korrel (€ 50,- / ha)

*Dosering bij rijentoepassing

 

ADVIES

De granulaat toepassing heeft de voorkeur. Dit heeft te maken met lengteduur van de werking en de verdeling. Bij een hoge druk kan het noodzakelijk zijn een extra bespuiting uit te voeren met 10 l/ha Tercol. Spuit dit voor de regen en met veel water. Het product moet rond de wortelzone komen.

 

Proefresultaten

ritn

Uitgevoerd door Proeftuin Zwaagdijk in 2010. Volveldsbehandeling. In het midden van de veldjes zijn 36 planten beoordeeld op schade

Bij de Eendracht zijn wij bezig om te zien of wij het granulaat van Tercol kunnen mengen met Physiostart om zowel in één werkgang bemesting te geven en om schade van ritnaalden tegen te gaan. Dit heeft als grote voordeel dat structuurschade wordt voorkomen.