Uit

Door de droge zomer wordt nu gras gewonnen met een hoog eiwitgehalte. Dat blijkt ook bij grasdrogerij Ruinerwold, waar beide drooginstallaties deze weken continue draaien.

‘Het is puur krachtvoer, het gras heeft een VEM van ruim boven de 900 en een eiwitpercentage van 20 tot 27 procent, normaal zit najaarsgras tussen de 17 en 24 procent eiwit’, glimlacht Robert Emmink van de grasdrogerij. Hij denkt dat dit komt door de droge zomer. ‘Het gras heeft toen de mest niet benut. Daarna is er nog een mestgift bijgekomen, waar het gras nu van profiteert.’

In de zomer was het dan ook even rustig bij de drogerij, er groeide eenvoudigweg geen gras. Maar na drie weken regen herstelde het gras zich snel.  

Droge zomer

Over klandizie heeft de grasdrogerij niet te klagen. Vanaf eind april tot eind juni is er veel in loon gedroogd voor veehouders. De droge zomer heeft roet in het eten gegooid, anders was het een topjaar geworden. ‘De grasdrogerij draait nu al 24 uur per dag, we zien dan ook geen kans om die stilstand door droogte in de zomer te compenseren door nog meer te drogen’, vertelt Emmink.

‘Melkveehouders worden gestimuleerd om eigen eiwit te telen, door grasbrok van eigen bedrijf op te nemen in het rantsoen kan in de eiwitbehoefte worden voorzien. Daarbij komen we als drogerij eerder in beeld wanneer melkveehouders een grasoverschot hebben. Dat hebben veel zeker, ook omdat er een krimp is in de melkveestapel.’

Bij de Eendracht kunt u uw grasbrok laten opwaarderen tot een eigen samenstelling in een brok of meelmengsel precies samengesteld naar uw rantsoenwensen.

Bron:  NieuweOogst.nu