Uit

Duynie komt met voerabonnement

Voerfabrikant Duynie uit Alphen aan den Rijn, een onderdeel van Cosun, heeft de voorverkoopprijzen voor perspulp en cigarant bekend gemaakt. Daarbij valt de prijs van bijvoorbeeld perspulp flink lager uit. Ook introduceert Duynie een voerabonnement, waarbij veehouders in termijnen het voer kunnen betalen.

Dit heeft Duynie zaterdag bekendgemaakt. De basispijs van perspulp voor de komende campagne komt uit op 1,40 euro per procent droge stof (69 procent VWP) en dat is 0,52 euro lager dan de prijs van de vorige campagne. De perspulpprijs viel vorig jaar hoger uit doordat het areaal suikerbieten fors lager was, waardoor minder perspulp kon worden geproduceerd.

€ 1,40 per procent droge stof is voorverkoopprijs perspulp

De prijs van Cigarant, oftewel de cichoreiperspulp, komt uit op 1 euro per procent drogte stof (52 procent VWP). Hierbij geldt een regiotoeslag voor noord van 0,10 euro per procent droge stof, meldt Duynie. Het betreffen brutoprijzen exclusief kortingen en/of eventuele toeslagen. Veehouders kunnen vanaf 23 mei de voorverkooporders plaatsen voor de campagne die in september van dit jaar begint.

Om de logistiek van het transport van perspulp en Cigarant te vergemakkelijken, komt Duynie met een korting aan veebedrijven die flexibel zijn in het ontvangen van leveringen de leveringen. Deze flexibiliteitkorting wordt in de voorkoop vastgelegd, aldus het bedrijf.

Als eerste voerbedrijf in Nederland, zo claimt Duynie, komt het bedrijf met een voerabonnement. Het abonnement biedt veehouders de mogelijkheid om in termijnen te betalen. Met maandelijkse facturen wordt gedurende de contractperiode gespreid betaald. Het maandbedrag betreft de waarde van het contract gedeeld door het aantal perioden, verklaart Duynie. Deze perioden starten vanaf het moment van het afsluiten van het Perspulp of Cigarant contract en eindigen eind april 2017.

Hiermee verklaart Duynie tegemoet te willen komen aan de liquiditeitspositie van de veebedrijven, die daardoor niet in één keer het complete bedrag voor het ingekochte pulp hoeven te betalen. ‘Het heeft een positief effect op de liquiditeit en is bovendien renteneutraal’, aldus Kai Kikkers, topman van Duynie Feed Nederland. ‘ We verwachten dat veel veehouders hier gebruik van gaan maken .’