Forse daling graannoteringen Gepost 27 mei, 2013

Uit

De noteringen op vrijwel alle graanmarkten daalden deze week fors vanwege de goede weersomstandigheden en de positieve invloed daarvan op de oogstverwachtingen.

In het weekbericht granen schrijft Productschap Akkerbouw dat de graanmarkt een echte ‘weermarkt’ is geworden. Vanwege de krappe wereldvoorraden reageren markten heel direct op elk positief of negatief bericht over de groeiomstandigheden in graanregio’s ondanks dat de oogst nog ver weg is.

Marktsituatie
Kenmerkend voor de marktsituatie zijn de lagere noteringen op de regionale beurzen in Nederland. Emmeloord noteerde gisteren de voertarwe op 232,50 euro per ton gemiddeld. Dat is 8 euro minder dan vorige week. In Goes daalden de noteringen voor voer- en maaltarwe en gerst met gemiddeld 10 euro per ton. Voor maaltarwe is deze week een notering vastgesteld van 215 euro en voor voertarwe 210 euro per ton.

Weersomstandigheden
Volgens het weekbericht zijn de lagere noteringen het gevolg van verbeterde weersomstandigheden in de Verenigde Staten, Oekraïne en Rusland. Wel twijfelen analisten of de neerslag van de laatste periode voldoende is voor een goede oogst.

Auteur:

Haijo Dodde