Uit

Het aanbod sojaschroot voor de Europese verwerkers blijft beperkt, waardoor prijzen omhoog gaan. Het beperkte aanbod is het gevolg van problemen bij de exportlogistiek in Zuid-Amerika, zo meldt Agarzeitung.

Een golf van vraag uit de mengvoerindustrie heeft het aanbod sojaschroot nog verder uitgedund. De gebruikers hebben lange tijd op lagere prijzen ingezet door de grote sojaoogst in Zuid-Amerika. Nu moeten ze kopen, maar blijkt er niet veel schroot meer voor levering korte termijn aanwezig te zijn.
De laatste dagen steeg de prijs van sojaschroot met stappen van 10 euro. Bij de Noordwest Duitse havens moeten kopers voor schroot met een hoog eiwitgehalte voor levering de tweede helft van mei al 470 euro per ton neerleggen. Wat inhoudt dat de prijs de laatste weken met 60 euro per ton gestegen is. Op de beurs in Chicago bleef de stijging echter steken op 15 euro. Het prijsverschil benadrukt de krapte.
Waar Brazilië te maken heeft met wachttijden in de haven variërend van 30 tot 45 dagen kampt Argentinië- belangrijke aanbieder van schroot- met kwaliteitsproblemen. Halverwege mei wordt een grotere import verwacht, maar daarvan is het overgrote deel waarschijnlijk al verkocht.
Over de maand mei als ook in juni blijft het aanbod volgens marktkenners krap.