Uit

Een koe die hoog scoort qua voerefficiëntie, benut niet alleen het krachtvoer beter, maar ook het ruwvoer. Dat meldt foktechnicus Pieter van Goor van CRV op basis van de eerste resultaten op het CRV-praktijkbedrijf van familie Alders in Overloon.

Op dit bedrijf is op 1 augustus 2017 gestart met het meten van de voerefficiëntie. Terwijl dit iedere dag data opleverde, werd half mei een opsomming gemaakt. Dit leverde behoorlijke verschillen op. De 25 procent koeien met de hoogste voerefficiëntie produceert 1,76 kilo melk uit een kilo droge stof voer, terwijl de 25 procent dieren met de laagste voerefficiëntie uitkomt op 1,25 kilo melk uit een kilo droge stof voer.   

Opvallend daarbij is dat dit verschil in voerefficiëntie vooral wordt gerealiseerd door de ruwvoeropname. De 25 procent beste dieren in voeropname haalt 1,69 kilo melk uit een kilo droge stof ruwvoer, terwijl de laagste groep maar 1,19 kilo melk produceert.

Goed nieuws

‘Dit is goed nieuws voor melkveehouders. Door te focussen op voerefficiëntie wordt hun voer beter benut’, reageert Van Goor.

Wel kregen de dieren in de groep met de hoogste efficiëntie het meeste krachtvoer: 4,7 kilo droge stof tegen 1,6 kilo voor de minder efficiënte groep. Koeien met een hoge efficiëntie geven meer melk en krijgen daarom in de praktijk meer krachtvoer.

Correlatie

‘Het is al langer duidelijk dat er een correlatie is tussen melkgift en voerefficiëntie. Hierdoor heeft de fokkerij met de focus op melkproductie ook gelet op voerefficiëntie. Daarbij speelt dat een koe die meer melk geeft, per kilo melk minder energie nodig heeft voor het onderhoud en dus per kilo melk ook minder onderhoudsvoer nodig heeft’, licht de foktechnicus van CRV toe.

Verder is er een verschil in gewicht. Dit is in de groep met de hoge voerefficiëntie 625 kilo, tegen 665 kilo voor de lage voerefficiëntie. ‘Dat is niet helemaal verwonderlijk, want ook hier geldt dat een zware koe meer onderhoudsvoer nodig heeft.’

Fokwaarde

Is er een link tussen de fokwaarde van de koe op basis van afstamming en de daadwerkelijke voeropname? ‘De dieren met een hoge fokwaarde zullen veelal in de hoogste groep zitten. Maar dat kan niet een-op-een worden vertaald. De praktijk geeft toch verschillen. De fokwaarde voor voerefficiëntie heeft nog een lage betrouwbaarheid’, antwoordt Van Goor.

‘Meten is weten. Dit doen we niet alleen hier, maar ook op de Schothorst en de Dairy Campus.’
Volgens de foktechnicus komen de nu gemeten voeropnamegegevens in december in de fokwaarde van de koeien.

Bron:  NieuweOogst.nu