Dijksma wil geboortekrik toestaan Gepost 30 december, 2013

Uit

LTO Nederland is blij met de opstelling van staatssecretaris Dijksma, die het gebruik van de veeverlosser (geboortekrik) onder voorwaarden wil toestaan.

Dijksma wil zowel aan de gebruiker als aan het apparaat eisen gaan stellen. Dit blijkt volgens LTO uit Dijksma’s antwoorden op vragen van Marianne Thieme (PvdD), die vandaag naar de Tweede Kamer zijn gestuurd.

Minder moeilijke geboorten

In haar antwoord weerspreekt Dijksma de veronderstelling dat er de laatste jaren sprake was van meer moeilijke geboorten in de melkveehouderij. Dat aantal daalde juist met ruim een kwart in vijf jaar. De Gezondheids- en Welzijnswet Dieren biedt de bewindsvrouw de mogelijkheid om krachttoestellen toe te laten. Daarvan wil ze nu gebruik maken, aldus LTO.

‘Zeer terecht’

Volgens Toon van Hoof, portefeuillehouder Diergezondheid bij LTO, is het zeer terecht dat de staatssecretaris gaat kijken naar de mogelijkheid om de geboortehulp in de toekomst toe te staan voor de veehouders en dierenartsen.

Hij benadrukt dat het gebruik van de veeverlosser juist van groot belang is bij het redden van moeder en kalf bij moeilijke geboortes. „Wij vinden dat de veehouder kundig genoeg is om het instrument op een verantwoorde manier te gebruiken. Bovendien helpt het mee om medische klachten te voorkomen bij de veehouder”, stelt Van Hoof.

Onderwijs

De aandacht rondom het geboorteproces is van cruciaal belang voor zowel het kalf als de koe, aldus de LTO-bestuurder. Hij pleit voor extra aandacht hiervoor in het agrarisch beroepsonderwijs

 

Tekst: Gineke Mons