Uit

Het Chinese bedrijf Xian Consummate gaat een babymelkpoederfabriek bouwen in Assen. Dat meldt het Financieel Dagblad vanochtend.

Het bedrijf heeft samen met de gemeente Assen en een Nederlandse ondernemer een letter of intent ondertekent die hiertoe moet leiden. Het is de eerste keer dat Chinese investeerders een fabriek bouwen in Nederland om producten in China af te  zetten.

Haalbaarheidsstudie

Volgens wethouder Matthijsse van Assen willen de Chinezen eerst nog een haalbaarheidsstudie doen. Uiterlijk in juni zou de uitkomst bekend moeten zijn. Als die goed uitvalt kan in 2014 met de bouw worden begonnen en in januari 2015 wordt de fabriek dan in gebruik genomen.

Chinese vraag

In China is grote vraag naar buitenlands melkpoeder omdat de Chinezen het melkpoeder van eigen land niet vertrouwen. “De overheid zegt wel dat melkpoeder voor 99 procent aan de kwaliteitsstandaarden voldoet”, haalt het FD een Chinese moeder aan, “maar je weet nooit welke merken die 1 procent dan wel zijn.” Vooral Nederlands melkpoeder heeft een goede reputatie.

Hoeveelheid niet bekend

Op dit moment kunnen betrokkenen nog niet aangeven hoeveel melkpoeder de fabriek gaat produceren, hoeveel grondstoffen daarvoor nodig zijn en waar de grondstoffen vandaan komen.

Tekst: Wim van Gruisen