Uit

De graskuilen die gemaakt zijn van de eerste snede van 2015 hebben gemiddeld een laag gehalte ruw eiwit (RE), bevatten bijzonder veel energie en zijn van een goede kwaliteit. Dat blijkt uit de analyseresultaten van BLGG, die vooral vroeg gemaaide eerste snedes bevat.

Ten opzichte van de eerste kuilen van vorig jaar zijn er een aantal opvallende zaken te zien. De voorjaarskuilen van dit jaar hebben een aanmerkelijk lager eiwitgehalte en de hoeveelheid energie is een stuk hoger. Dit heeft te maken met het koele, droge, maar zonnige voorjaar. “Dat heeft de mineralisatie van stikstof beperkt, maar gezorgd voor een sterke suikerproductie”, vertelt Gerard Abbink. Hij is productmanager bij BLGG. Onderstaand overzicht bevat de gemiddelden van vooral vroeg gemaaide eerste snedes. De latere eerste snedes zullen waarschijnlijk een nog lager gehalte ruw eiwit bevatten.

2015 2014 2013
Droge stof 435 366 319
VEM 952 940 906
DVE 77 73 64
OEB 18 49 35
Ruw eiwit 149 170 150
RE-totaal 162 187 166
NH3-fractie 7,9 8,9 9,8
pH 5,0 4,7 4,4
Melkzuur 39 58 67
Azijnzuur 11 11 15
Ruw as 95 111 106
VCOS 79,7 79,7 77,1
Ruw vet 38 40 39
Ruwe celstof 240 238 259
Suiker 122 74 61
NDF 458 456 489
NDF-vert 76,9 77,5 73,1
ADF 254 255 282
ADL 17 17 21
P 4,1 4,2 3,9

Hoge energiewaarden

Door de hoge energiewaarden, en de lage gehaltes ruw eiwit is het OEB erg laag. Gerard Abbink: “Dit zal het ureumgehalte in de melk wat drukken, iets wat de bedrijven die al vers gras gevoerd hebben vast en zeker gemerkt hebben.”

Kan gunstig uitpakken

De eerste kuilen van 2015 zijn wat droger ingekuild dan voorgaande jaren.  Dat kan dit jaar gunstig uitpakken omdat op deze manier de energierijke kuilen wat langzamer verteren waardoor ze minder snel tot een pensverzuring zullen leiden. De hoge energiegehaltes zullen daardoor ook goed benut kunnen worden door de koeien.  Abbink: “Over het algemeen is de kwaliteit van deze kuilen erg goed, en zullen ze erg smakelijk zijn voor het melkvee.”