Uit

Afgelopen dagen hebben veel veehouders een lichte snee gras ingekuild. Deze snede bevat ruim boven de 200 gram ruw eiwit. Daarbij is het oppassen met hoge gehaltes nitraat.

Dat meldt het voerbedrijf in haar wekelijkse ‘Maaimonitor’. Veel boeren kozen ervoor om nog snel een snee gras in te kuilen, omdat ze na 15 september geen drijfmest meer uit mogen rijden.   

Vers grasmonsters tonen eiwitgehaltes van ruim boven de 200 gram, met uitschieters van 260 gram ruw eiwit. Door de weeromslag na de droge periode vindt er weer volop nawerking plaats van drijfmest en hebben veehouders het land ook weer bemest om ruimte in de putten te creëren. De kans dat dit gras hoge nitraatgehaltes bevat is dan ook zeer reëel, aldus Agrifirm. Die geeft daarom het advies om het gras wel te laten analyseren, zodat men er in het rantsoen rekening mee kan houden. Bij het voeren van teveel nitraatrijk gras, kan nitraatvergiftiging optreden.

Snel verteerbaar

Eurofins Agro verwacht dat het ingekuilde gras ook snel verteerbaar is. „Het nazomergras bevat veel blad en weinig stengel. Het is lastig is om het gewas droog in te kuilen”, laat productmanager Robin Wolf van Eurofins weten. Hij stelt dat het gras goed combineert goed met de stengelige tweede snede van dit jaar. „Dat gras bevatte relatief weinig eiwit en werd gemiddeld zeer droog ingekuild.”

 

Bron:  Melkvee.nl