Uit

Zonder de wereldmarkt hadden melkprijzen zich nu rond het interventieniveau bevonden. De vraag op de Europese markt groeit amper en als er nieuwe producten komen gaat dat ten koste van bestaande producten. De premies worden op de wereldmarkt gehaald en dat moet de politiek zich goed realiseren, aldus het Duitse voedingseconomisch instituut (IFE).

De consumptie van zuivelproducten binnen de Europese grenzen bevindt zich met gemiddeld 280 tot 300 kg per persoon al op een hoog niveau, waardoor een groeiende afzet alleen neergezet kan worden door een bevolkingstoename. Die bevolkingsgroei komt er zoals de zaken er nu voor staan niet. In veel lidstaten stagneert de toename van de bevolking of daalt deze zelfs.

‘Innovaties op de Europese markt hebben de neiging om ten koste gaan van het marktaandeel van andere producten.’ Tot en met 2012 houden kenners wel rekening met een stijging van boterconsumptie op de Europese markt, ‘als gevolg van de kennis dat de boterconsumptie zich aan het herstellen is van een dieptepunt.’ Tevens kan de afzet van kaas nog wat toenemen op de binnenlandse markt, doordat in Oost Europese landen de consumptie nog altijd lager ligt dan in andere delen van de EU.

De ontwikkelingen bij volle melkpoeder stagneren evenwel door een tekort aan vet op de Europese markt. Meerder malen wijzen de onderzoekers van het IFE er op dat het goed zou zijn om nog eens kritisch naar het fokkerijbeleid van koeien te kijken en de mogelijkheid om weer meer waarde aan vet toe te kennen.

Dit valt samen met een goedlopende export van kaas en een boterexport- vooral witte boter- die tegen de prognose van de FAO volgens de experts van het IFE wel gaat toenemen. Bij kaas bezit Europa op de wereldmarkt een marktaandeel van 31 procent. De exportprognoses van de Europese Commissies zijn ondertussen al gehaald doordat de export de laatste twee jaar flink aangetrokken is. Samen met wei- waarvan de export verdriedubbelde- zorgt kaas voor een goede verwaarding van de melk.

Dit verklaart meteen waarom de export van vloeibare melk minder in trek is. De hoge export kosten maken dat er amper geld aan te verdienen valt. Hoewel sinds korte tijd er toch een export van vloeibare melk vanuit de EU richting China op gang gekomen is.

Alles bij elkaar wordt wereldwijd slechts10 procent van alle melk verhandeld.  Over 2011 werd 13,7 procent van alle melk in Europa over de grens verkocht. Tot 2020 blijft dit percentage alleen maar stijgen tot deze uitkomt op 15,4 procent in 2022.

Een gegeven waar de Europese boeren van profiteren. Sinds 2000 kende de melkprijs namelijk dankzij de wereldmarkt elke maand een premie van 0,12 cent per kg. Gemiddeld neemt de waarde van melk op de wereldmarkt met 1,4 procent per jaar toe.

Bron:  Boerenbusiness