Voorraad KAS bijna op Gepost 23 april, 2014

Uit

De voorraad kalkammonsalpeter (KAS) is bijna opgedroogd. Productieproblemen bij kunstmestfabrikanten, het late najaar en vroege voorjaar zorgen er voor dat de bodem van de KAS-voorraad in zicht komt. Dat melden de regiobladen Vee & Gewas en Veldpost morgen.

 

„We hebben op dit moment nog voldoende voorraad”, vertelt Rob van de Lindeloof accountmanager akkerbouw en veehouderij bij Agrifirm, „maar het kan zijn dat we binnenkort boeren vragen om een ruimer leveringsvoorwaarden. Dat betekent dat we mogelijk de KAS mogelijk een paar dagen later leveren dan gewenst. Een eventueel gemiste grasgroei in die periode zal minimaal zijn.”

Ook marketing manager Ronald van Hal van kunstmestgroothandel Triferto stelt vast dat Kalkammonsalpeter (KAS) moeilijk leverbaar is. ‘Dit heeft invloed op de huidig lokale beschikbaarheid van meststoffen’, zo stelt hij.

Passen en meten

Volgens René van der Laan inkoper meststoffen en productmanager akkerbouw bij ForFarmers Hendrix is er nog geen sprake van een direct tekort aan de stikstofkunstmest. „De tweede snede loopt geen gevaar zonder stikstofmeststoffen te komen zitten”, zo verzekert hij. Hij merkt dat de aanvoer van KAS achter loopt bij die van vorig jaar, maar dat met ‘passen en meten’ geen acuut tekort dreigt.

Volgens Van de Lindeloof is het wachten tot de tweede grassnede er af is. „Daarna neemt de druk op de KAS-voorraad af en is er weer voldoende beschikbaar”, zo voorspelt hij. „Laten we daarom rust en geduld bewaren.”
„Mocht het toch tot een tekort komen, dan zijn er nog alternatieve stikstofmeststoffen achter de hand”, vertelt Van der Laan.

Logistieke piek

Norbert Huveneers van kunstmestproducent OCI Nitrogen bevestigt dat de voorraad KAS op is. „Dat heeft tot gevolg dat het langer duurt voordat boeren de kunstmest ontvangen.” Volgens Huveneers wordt het tekort aan KAS ook veroorzaakt doordat het voorjaar eerder begonnen is en omdat boeren steeds later hun kunstmest bij de handel/coöperatie gaan bestellen. „Vroeger hadden coöperaties en particuliere handel vaker vroegkoopacties en konden we voor kerst al veel leveren. Dat is de laatste jaren minder. Hierdoor ontstaat er een gigantische logistiek piek in het voorjaar dat blijkbaar in een vroeg voorjaar moeilijk te handelen is.”

Volgens Huveneers doen boeren er verstandig aan om de aankoop van meststoffen te spreiden en ook al een gedeelte vroeg te kopen en te ontvangen, zo heeft de boer altijd product in huis. „Nutramon KAS is ook prima in een silo of in big bags te bewaren.”

Tekst: Stefan Buning
Beeld: Susan Rexwinkel