Voorjaarskuilen van kwaliteit Gepost 24 juni, 2014

Uit

Het vroege voorjaar zorgde voor hoge bodemtemperaturen, goede stikstofmineralisatie en snelle groei, meldt BLGG AgroXpertus.

De omstandigheden dit seizoen zorgden voor een hoog gehalte Ruw Eiwit (gemiddeld 187 g/kg DS) en een goede verteerbaarheid (79,7 procent met 940 VEM).

Niet te droog ingekuild
De kuilen zijn over het algemeen niet te droog ingekuild. Dat heeft gezorgd voor een goede conservering en een beperkte gevoeligheid voor broei.

Uit de nieuwe metingen met Penskarakter blijkt dat de hoge melkzuurproductie en lage pH ook de verteringssnelheid van deze kuilen nog sneller zullen maken, verwacht Gerard Abbink, productmanager veehouderij bij BLGG AgroXpertus.

Pensverzuring
‘In combinatie met de van nature hoge verteerbaarheid maakt dit dat deze kuilen een risico zijn voor pensverzuring. Een goede balancering in de rantsoenen is daarom van extra groot belang’, geeft Abbink aan.

‘De kans is anders reëel dat de koeien niet in staat zijn de hoge voederwaarde daadwerkelijk te benutten.’

Voederwaarde
Vanwege de afwisseling tussen buien en stabiel perioden, zijn de eerste kuilen van dit jaar over een wat langere periode gemaakt, in april en mei. Hierdoor zit er iets meer variatie in voederwaarde dan in andere jaren.

Terug
Auteur:
Pieter Stokkerman