Vecozuivel start met A2-melk Gepost 22 mei, 2016

Uit

Vecozuivel gaat een keten opzetten voor de distributie en verkoop van A2-melk. Het zuivelbedrijf denkt dat de Nederlandse markt klaar is voor deze zuivelvariant.

Vecozuivel is momenteel in gesprek met een aantal melkveehouders over de levering van A2-melk. Deze melkvariant komt vooral van koeienrassen waarmee minder is gekruisd, zoals Guernsey- Jersey-, Fleckvieh- en Brown Swiss-koeien. Deze geven hoge percentages A2-melk. Holstein-koeien leveren doorgaans melk van het type A1.

‘Maar er zijn Holsteiners die ook geschikt zijn’, zegt Vecozuivel-directeur Alexander van Rouwendaal. ‘We zijn met een aantal boeren in gesprek, want alleen kunnen we dit niet doen. De afspraken liggen echter nog niet vast.’

Ziekten
Zuivelcritici linken het drinken van de reguliere A1-melk aan diverse ziektes. Bij mensen die gevoelig zijn voor het A1-type zou het hart- en vaatziekten en aandoeningen als diabetes en aderverkalking veroorzaken. Dit zou komen door een mutatie in het bètacaseïne eiwit, waarbij het aminozuur proline verandert in het aminozuur histidine.

A2 melk bevat andere aminozuren en heeft daarom veel minder gezondheidsnadelen. Ook bevat deze variant meer bètacaroteen en meer gezonde omega 3-vetten.

Bewuste consumenten
Van Rouwendaal denkt dat er in Nederland inmiddels genoeg ‘bewuste’ consumenten zijn die interesse hebben in A2-melk. ‘In landen als Groot-Brittannië en Australië heeft het product zich al bewezen. Wij denken dat er genoeg Nederlanders zijn die graag de beschikking willen hebben over de voordelen van A2-melk.’

Vecozuivel hoopt op plekje op het schap bij reguliere supermarktketens als Albert Heijn en Jumbo. Van Rouwendaal zegt dat het bij aanvang gaat om een klein volume biologische dagverse A2-melk. ‘Later kunnen we het uitbouwen naar andere producten. We zullen ons heel erg moeten inspannen om met een kleine stroom te kunnen beginnen. Maar wij zijn het gewend om met verschillende en kleinere zuivelstromen te werken.’

Website
Binnen enkele weken lanceert Vecozuivel een website om consumenten te informeren over de voordelen van A2-melk. Als er voldoende vraag uit de markt komt kunnen de eerste producten na de zomer op de schappen staan.

Vecozuivel is de eerste die A2-melk wil gaan leveren aan de reguliere supermarkten. De A2-melk wordt al wel verkocht door een aantal biologische melkveehouders met een eigen boerderijwinkel. Ook is het te vinden bij speciaalzaken in gezondheidsvoeding.

Auteur:     Mike Schellart