Uit

Een groot deel van de melkveehouders schat de kosten van slepende melkziekte te laag in. Ook zijn de details van de ziekte onder een deel van de boeren onbekend.

Het gemiddelde verlies door slepende melkziekte is 350 tot 500 liter per koe. Daarnaast neemt de kans op lebmaagverdraaiingen, mastitis en aan de nageboorte staan toe. De gemiddelde kosten liggen door deze problemen op 250 tot 600 euro per koe per lactatie.

Volgens een onderzoek van Geelen Consultancy, in opdracht van Elanco Animal Health, schatten melkveehouders de kosten aanzienlijk lager in dan werkelijk het geval is. Van de 380 ondervraagden denkt 28,5 procent dat de slepende melkziekte 51 tot 150 euro per koe per lactatie kost. 33,6 procent van de melkveehouders raamt de kosten op 151 tot 250 euro per koe per lactatie en 26,9 procent van de deelnemers aan het onderzoek schat de kosten op 250 euro of meer per koe per lactatie.

Hoewel slepende melkziekte een bekend probleem is, zijn niet alle melkveehouders bewust van de symptomen. 5,8 procent van de ondervraagden heeft wel van de ziekte, maar weet niet precies wat slepende melkziekte precies is.