Uit

Sojaschroot maakt een bijna ongekende prijsstijging door. Tot begin maart konden veehouders sojaschroot nog voor krap 29 euro inkopen. Sindsdien is de grondstof alleen maar gestegen. De Inmiddels kost een volle vracht soja al 42 euro per 100 kilo.

 Dit blijkt uit het aanbod van sojaschroot bij Farmers4all. Ruim een week geleden bood de internethandel nog soja aan voor 36,50 euro per 100 kilo. Ook raap is duurder, al blijft de stijging daarvan beperkt. Op dit moment betaalt de veehouder 26,00 euro, 1,00 euro hoger dan vorige week. 1,5 maand terug werd nog geen 20,00 euro voor de grondstof betaald.

De granenmarkt is redelijk rustig. Alleen maïs noteert hoger. Maïsmeel steeg 1,00 euro naar 19,00 euro. Gemalen tarwe (18,50 euro) en gemalen gerst (18,00 euro) blijven stabiel.

Minimaal miljoen hectare verloren

De forse prijsstijging van soja en raap, maar ook van maïs, heeft te maken met de aanhoudende regen in Argentinië. Daardoor zijn in de eerste weken van april grote delen van de soja- en maisoogst verloren gegaan. Analisten spreken al over meer dan een miljoen hectare wat volledig is afgeschreven.

Bron: Melkvee.nl
Tekst: Sjouke Jacobsen
Beeld: Ruth van Schriek