Nieuw record agrarische export Gepost 19 januari, 2014

Uit

De waarde van de export van agrarische producten uit Nederland is vorig jaar gestegen naar een recordhoogte van 79 miljard euro. Dat is ten opzichte van 2012 een stijging met 5 procent. Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) presenteerde de nieuwe cijfers van het LEI vandaag tijdens de Grüne Woche in Berlijn.
‘Het maakt duidelijk dat de landbouwsector een grote rol speelt in het herstel van de Nederlandse economie. Nederland is na de VS de grootste exporteur van agrarische producten in de wereld. Dat moeten we koesteren.’

Meeste in de EU
De Nederlandse agrarische handel is vooral gericht op landen binnen de Europese Unie. De 27 EU-landen hebben samen een aandeel van 80 procent in de Nederlandse agrarische export.
Duitsland is veruit onze belangrijkste handelspartner: 28,5 procent van onze agrarische export gaat er naartoe, met een waarde van 22,4 miljard euro. Net als voor de totale agrarische export vanuit Nederland is dit een groei van 5 procent.
Meer kaas
Duitsland importeert vanuit Nederland vooral vlees, zuivelproducten en eieren, sierteeltproducten en groenten en fruit. Het aandeel in de export van kaas nam toe, dat van boter nam af.
De exportwaarde van groenten en fruit steeg duidelijk ten opzichte van de twee afgelopen jaren. Ook de exportwaarde van vlees nam toe.
Auteur:
Jan van Liere