Uit

Nieuw op de markt is een afdeksysteem voor kuilen met stroken doek van twee meter breed. Volgens de leveranciers is het doek ontworpen om op een snelle, efficiënte en arbeidsbesparende manier de kuil af te dekken. De kosten liggen op 6,95 euro per vierkante meter.

Het gepatenteerde ‘Silage Safe’ afdeksysteem wordt geïntroduceerd door de samenwerkende bedrijven, MBS Beton, CBS Beton en Edze Trading.

Aan weerzijde van de ruwvoer ligt een strook van 2 meter breed geweven kunststof doek. Aan de onderzijde is deze voorzien van zoom. In deze zoom bevindt zich een 2 meter lange geperforeerde pvc-buis met een diameter van 2,5 cm. Deze pvc-buis dient als drain voor het afvoeren van het regenwater van het ruwvoer.

In lagen inkuilen

Aan de bovenzijde van de kunststofdoeken bevinden zich een aantal zomen. In deze zoom zit zowel aan de linker- en de rechterkant een stalen buis met een diameter van 2,5 cm. Door de meerdere zomen is het mogelijk om lagen in te kuilen en ook kunt variëren in de hoogte van het ruwvoer.

Spanband

Aan de stalen buis zit aan de linkerkant een spanband bevestigd. Deze spanband wordt via een trekoog bevestigd aan de stalen buis die zich aan de rechterkant zit bevindt. Door de spanbanden aan te trekken worden de twee kunststofdoeken naar elkaar toegetrokken. Dit zorgt ervoor dat het ruwvoer luchtdicht wordt afgedicht.

 

Tekst: Sjouke Jacobsen
Beeld: Silage Safe