Uit

Het Mestinvesteringsfonds groeit naar 3 miljoen kilo fosfaat aan verwerkingscapaciteit. Het fonds heeft acht mestverwerkingsprojecten van een achtergestelde lening voorzien, waarmee 2,4 miljoen kilo fosfaat aan mestverwerking is gerealiseerdfoto mestwagen

Twee andere projecten zitten in de afrondende fase, waarmee het totaal aantal mestverwerkingsprojecten van het Mestinvesteringsfonds op tien komt.

De projecten Merensteyn in Venray, Kovemi in Asten en Agro Energie Hardenberg worden begin 2016 volledig afgerond. Bij deze projecten wordt respectievelijk 350.000, 280.000 en 300.000 kilo fosfaat verwerkt.

24 deelnemende voerbedrijven

Daarnaast zitten nog zes nieuwe projecten in de pijplijn die mede door het Mestinvesteringsfonds gefinancierd zullen worden.

Het aantal voerbedrijven dat deelneemt aan het Mestinvesteringsfonds is gestegen van 21 naar 24, goed voor bijna 90% van de voeromzet.

Veevoerbedrijven A.V.C. De Eendracht Staphorst Rouveen, ABZ Diervoeding, Agrifirm, Fransen Gerrits, AgruniekRijnvallei, Gunnewick, Beijer Mengvoeders, Voergroep Zuid, Kamphuis Mengvoeders, Booijink Veevoeders, Koenis, Bosgoed diervoeders, Nijssen/Granico, CAV Den Ham, P. Bos Veevoeders, Coppens Diervoeding, Th. Feijen & Zn, De Heus, Theeuwes, ForFarmers Hendrix, W. van Dijck, Vitelia Voeders, De Samenwerking en van Benthem Veevoeders doen mee aan het Mestinvesteringsfonds.

Meer regionale spreiding

“Het Mestinvesteringsfonds heeft haar waarde bewezen”, aldus Ruud Tijssens, voorzitter van het fonds. “We zijn ook blij dat er nu meer regionale spreiding op gang begint te komen. Het laatste project zit in Gelderland, een regio waar nog weinig mestverwerking gerealiseerd is.”

‘Steun in de rug noodzakelijk’

De deelnemers van het eerste uur hebben een oproep uit laten gaan naar andere voerbedrijven om ook hun verantwoordelijkheid te nemen. “Zeker in deze situatie van slechte varkens- en melkprijzen is het des te belangrijker om investeringskapitaal te verschaffen. Bij de boeren is de mogelijkheid om te investeren beperkt en is een steun in de rug noodzakelijk”, zegt Tijssens.

Het Mestinvesteringsfonds is twee jaar geleden opgericht op initiatief van het bedrijfsleven.