Het jaar wordt begonnen met een historisch lage kaasprijs. Een slecht begin van 2016, wat toch door velen al ingeschat wordt als een zwaar jaar voor de zuivelmarkt. De vraag uit China en Rusland viel al tegen, maar nu zet de lagere olieprijs ook nog eens druk op de koopkracht van de olielanden.
Met name de lage kaasprijs is zorgwekkend, omdat meer dan de helft van de Europese melk in de kaasbak verdwijnt. Het gaat hier weliswaar om foliekaas, maar dit is ook het product wat een groot aandeel inneemt binnen de kaasproductie. Om de kaas zoveel mogelijk te ontlasten wordt getracht zoveel mogelijk melk naar poeder te verplaatsen, wat weer resulteert in voorraadopbouw.
De zuivelmarkt staat nog niet helemaal schaakmat, maar elke volgende zet vraagt om veel aandacht. Nog steeds richten alle ogen zich op de melkproductie, omdat hier het snelst geschakeld kan worden. Voor economisch herstel is nu eenmaal meer tijd nodig en daar heeft de sector geen grip op.
Zo kan het dat melkprijzen steeds verder onder druk komen te staan. Toch weten Nederlandse verwerkers de prijs nog op een redelijk niveau te handhaven. De vraag is wel hoe lang de melkprijs nog kan standhouden?
Deze ontwikkelingen en trends worden omschreven in het Trendrapport Melk & Voer Pro over januari 2016, getiteld ‘Melkprijs koerst op schaakmat af’. Iedere maand ontvangen abonnees van Melk & Voer Pro een overzicht van de prijzen op de voor de melkveehouders relevante markten, voorzien van een korte analyse. Van de melkprijzen, de noteringen van tarwe, maïs en soja, tot en met prijzen voor meststoffen en de stand van de rente.
Bron: Boerenbusiness
Uit