Meer melk met vruchtbare koe Gepost 13 september, 2015

Uit

De vruchtbaarheid van de melkveestapel is beter in de vingers te krijgen met behulp van kengetallen uit de Verenigde Staten, stelt dierenarts Bas Simons van Dierenkliniek Wolvega.

Door de focus op melkproductie en melkprijs wordt vruchtbaarheid uit het oog verloren, met een toename in tussenkalftijd als gevolg, vertelde Simons woensdag in Lemmer tijdens een thema-avond van Dierenkliniek Wolvega, Dierenartsenpraktijk ZuidWest Friesland.

Toch is vruchtbaarheid niet onbelangrijk, zo rekende hij voor: ‘Aan het eind van de lactatie is de dagproductie immers fors lager dan aan het begin. Een vermindering van het gemiddelde aantal lactatiedagen van tien dagen, levert gemiddeld 1 kilo meer melk per koe per dag op. Ook in het kader van fosfaatrechten zou een dergelijke optimalisatie goed passen. Aan het eind van de lactatie kost iedere kilo melk meer onderhoudsvoer dan in het begin.’


Als dierenarts is Simons betrokken bij het Eye 4 Dairy-project. Dit project werkt rond vruchtbaarheid met het programma van de Dairy Data Warehouse. Het werkt met Amerikaanse kengetallen. ‘Die geven een actueel inzicht in de situatie rond vruchtbaarheid, je kunt tijdig sturen’, stelt Simons.

Bij de Amerikaanse vruchtbaarheidscijfers draait het om drie elementen: de insemination rate, de conception rate en de pregnancy rate. De insemination rate geeft aan hoeveel van alle dieren binnen bijvoorbeeld 80 dagen tochtig worden gezien en geïnsemineerd. Dit geeft zo ook het aantal gemiste dieren aan, die niet tochtig zijn gezien.

De conception rate geeft aan hoeveel procent van de inseminaties tot een dracht leidt. De pregnancy rate is een combinatie van beide kengetallen, het geeft aan hoeveel procent van de koeien drachtig zijn geworden ten opzichte van de koeien die binnen de periode tochtig gezien hadden kunnen worden.

Zwakke punten
Deze kengetallen brengen het zwakke punt op vruchtbaarheidsgebied in beeld, legt Simons uit. ‘Ziet een ondernemer onvoldoende dieren tochtig, gebruikt hij de verkeerde stieren, wordt op het verkeerde moment geïnsemineerd of is de voeding niet goed genoeg? Zo kan een stappenteller de tochtsignalering verbeteren.’

Auteur:   Pieter Stokkermans