Uit

In vergelijking met 2017 bevat de eerste snede meer eiwit en minder suiker. Dat concludeert adviesbedrijf Groeikracht op basis van vers gras monsters van bemestingsproeven in Brabant.

Het gehalte aan ruw eiwit van de onderzochte percelen werd dit jaar geanalyseerd op 213 gram tegenover 178 gram in 2017. Dit is vooral terug te zien in een hoger OEB (onbestendig eiwit balans). Het DVE (darm verteerbaar eiwit) blijkt daarentegen op vergelijkbaar niveau.

Het suikergehalte is met 107 gram fors lager ten opzichte van 2017, toen er 232 gram werd gemeten. De totale voederwaarde blijkt met 1002 VEM dan ook onder het niveau van 2017 (1.074 VEM) uit te komen. Ook het drogestofgehalte (13,8%) is veel lager in vergelijking met de monsters van 2017 (18,2 procent).

 

‘Pittig spul’

Groeikracht geeft aan dat, ondanks het verschil in voederwaarde, de eerste snede weer ‘pittig spul’ is. Het bedrijf adviseert dan ook om in te kuilen op 45-50% droge stof, voor de beste benutting in het winterrantsoen.

Bron:   Melkvee.nl