Laat kalf onbeperkt drinken Gepost 10 april, 2016

Uit

 Kalveren die onbeperkt kunnen drinken, nemen tot wel twintig kilo melk op per dag. Deze dieren groeien harder en vervetten niet. Dat blijkt uit onderzoek van Trouw Nutrition.

Kalveren moeten niet worden beperkt in hun jeugdgroei, aldus Javier Martin Tereso, manager van de afdeling innovatie bij veevoederfabrikant Trouw Nutrition.

„In ons onderzoek zien we dat kalveren die onbeperkt kunnen drinken, veel meer melk opnemen dan ze normaliter gevoerd krijgen. De extra liters zijn gunstig voor de ontwikkeling van het kalf in de eerste levensfase”, zegt Tereso.

Hij verwacht dat ze ook op latere leeftijd baat hebben bij een start als dit. „Vaarzen zullen eerder geslachtsrijp zijn en hun afkalfleeftijd kan met gemiddeld twee maanden vervroegd worden. Ook zal de weerstand hoger zijn en de levensduur langer.” Harde cijfers heeft Tereso niet; daarvoor loopt het onderzoek nog te kort.

Meer rendement per koe

Het uiteindelijke doel is om een koe meer dagen van haar leven ook daadwerkelijk melk te laten produceren. Oftewel: een hoger rendement per koe. Zowel het eerder aan de melk komen als een koe die ouder wordt en een extra lactatie mee gaat, wordt volgens Tereso beïnvloed door de voeding die een kalf in de eerste maanden krijgt.

Tekst: Monica van der Hall
Beeld: Susan Rexwinkel