Uit

De toepassing van een voergoot is niet nieuw. In Nederland is het echter geen gemeengoed. Bekend is de feedwall, die in eerste instantie ontwikkeld is voor stallen waar van buitenaf wordt gevoerd. Sinds kort is er een kunststof voergoot op de markt die ook voor bestaande voerhekken geschikt is.

De Feedslide is ontwikkeld door de Deense kunststofproducent OK-plast en het Nederlandse bedrijf Agroz Koecomfort. De voergoot bestaat uit koppelbare delen van ongeveer een meter breed, 70 centimeter hoog en 80 centimeter diep. De bovenkant van de voergoot heeft een ronde hoek wat ‘voergooien’ moet voorkomen.

Om het voer in de voergoot te kunnen doseren moet de voerwagen minimaal op 70 centimeter hoogte kunnen lossen. De kosten van de Feedslide zijn rond de 90 euro per strekkende meter.

‘Rust in de stal en minder verontreiniging’

Wout van Zwol van Agroz legt uit dat de voergoot zorgt voor een betere voeropname. „Melkkoeien hebben continu beschikking over het voer. Het hoeft niet aangeschoven te worden. Daardoor houdt de veehouder rust in de stal. Als de koeien in de benen komen bij het aanschuiven ben je eigenlijk al te laat. Door de rust komen vaarzen ook beter tot hun recht.”

Het steeds aanschuiven van het voer zorgt volgens van Zwol er ook voor dat het voer makkelijk verontreinigd. Dit probleem kent de voergoot volgens hem niet. Ook noemt hij als voordeel dat het voer minder snel uitdroogt.

Van Zwol erkent dat het schoonschuiven van de goot niet mechanisch gedaan kan worden, maar geeft aan dat door de betere opname er veel minder restvoer overblijft.

Kritisch over coaten voergang

Van Zwol zet een kritische kanttekening bij het coaten van de voergang. „Bij coaten wordt de voergoot gladder waardoor koeien makkelijker het voer vooruit schuiven waardoor ze er niet bij kunnen. Dat betekent dat de veehouder het voer nog vaker moet aanschuiven.”

bron; melkvee.nl