Intro Bart Eggink Gepost 18 augustus, 2020

Uit

Graag wil ik mij in ’t kort aan u voorstellen.

Mijn naam is Bart Eggink en woon, samen met mijn vrouw, in Epe op de Veluwe. Onze beide dochters zijn inmiddels uithuizig vanwege werk en/of studie. Zelf ben ik geboren te Assen in 1960, daarna opgegroeid in Z.O. Friesland in een veeartsgezin samen met twee zussen.

Studie en werkervaring

Na mijn studie aan de Hogere Landbouwschool te Groningen, het vervullen van mijn dienstplicht, de tijd dat ik mijn vrouw leerde kennen, die woonachtig was in Epe, ben ik begonnen als commercieel-technisch buitendienstmedewerker bij Denkavit te Voorthuizen, vooral in de koeien en varkens.
Hierdoor had ik veel contacten met de boeren en de mengvoederindustrie. Nadat de directie van Denkavit besloten had om haar succesvolle premixproductie en- verkoop aan derden te verkopen, eind 90’er jaren, omdat deze activiteit te weinig met haar hoofdactiviteit te maken had. Na ruim 15 jaar met plezier gewerkt te hebben voor Denkavit, werd ik door de toenmalige directie van Vitamex NV, onderdeel van de Belgische Seghers groep, gevraagd om statutair directeur te worden van de particuliere premixfabrikant Pricor BV te Oudewater. Dit bedrijf was op dat moment onderdeel van de Belgische Seghers groep.

Na 3 jaar bleek het Belgische moederbedrijf het lastig te hebben, was er een management buy-out mogelijk, waar ikzelf niet in meegegaan ben. Pricor werd onderdeel van het management van Vitamex, later onderdeel van het huidige Nuscience waarin ook Pre Mervo, de premixdivisie van de vooral Noordelijke coöperaties, basis is geweest.

In 2003 werd ik gevraagd om algemeen directeur te worden van Coöperatie “De Valk Wekerom” te Lunteren. Dit heb ik met bijzonder veel plezier gedaan gedurende ruim 14 jaar, een mooie en vooral ook boeiende tijd.

Toch heb ik in de loop van 2016 besloten een wat andere weg te gaan bewandelen, zelfstandig ondernemen met daarbij meer tijd voor gezin, naasten en de omgeving van o.a. verenigingen. Medio 2017 heb ik mijn taken, bij de goed draaiende coöperatie, in goede orde overgedragen aan mijn opvolger.

Sindsdien heb ik mij zakelijk met een aantal zaken beziggehouden als consultant. Begeleiden van processen bij bedrijfsopvolging bij of integreren van familiebedrijven, vooral in de agrarische- en mengvoederbranche.

Contact met Coöperatie De Eendracht

In de loop van dit voorjaar heeft jullie voorzitter, Henk van der Horst, mij benaderd om te kijken of wij mogelijk iets voor elkaar, de coöperatie, zouden kunnen betekenen. Na een plezierig en open gesprek, wij kenden elkaar niet, heb ik daaropvolgend gevraagd de nodige gesprekken met alle commissarissen en enkele medewerkers van uw coöperatie te mogen hebben.

Deze gesprekken zijn, ondanks soms wat beperkende mogelijkheden in deze bijzondere tijd, best verlopen. Opvallend daarbij is de open grondhouding vooruit te willen èn te kunnen, het collectief te willen doen, samen.

Een hoog NBV- gehalte, no nonsense, aanpakken en doe maar gewoon. Dat in combinatie met een bijzonder jonge groep van eigen toezichthouders en jonge gemotiveerde medewerkers, biedt een uitstekend perspectief voor een onderneming als deze, juist ook voor de langere termijn. Immers de mensen zijn het kapitaal van de onderneming.

De afgelopen jaren is er voortvarend geïnvesteerd in een goede locatie op een goede locatie, dicht bij u als lid/klant, met korte aan- en afvoerlijnen.  Voor mij voldoende goede ingrediënten om daar de komende tijd, samen met u en de medewerkers, vorm te geven aan het doorontwikkelen van dit mooie bedrijf. Ook zie ik ernaar uit u de komende tijd te treffen of te spreken, dit juist of ondanks de bijzondere tijd waarin wij ons bevinden.

Graag tot ziens en ik wens u alvast een goede oogst toe deze zomer.

Bart Eggink