Afgelopen jaar laat een duidelijk hoger gemiddelde melkproductie en een beter economisch jaarresultaat (ejr) per melkkoe zien. Ook wordt de trend in betere vruchtbaarheid doorgezet. Wel nam het aantal koeien af.
Dat blijkt uit de jaarstatistieken van CRV over het afgelopen boekjaar: van 1 september 2017 tot en met 31 augustus 2018. De gemiddelde productiestijging houdt verband met Nederlandse veehouders die voor het tweede jaar op rij veel melkkoeien afvoeren. Dat gebeurde in 2017 in verband met het fosfaatreductieplan en in 2018 vanwege het fosfaatrechtenstelsel.
• Lees ook: Rabobank verwacht 2 procent minder melk
Gemiddeld produceerden de Nederlandse melkkoeien 9.123 kilo melk met 3,57 procent eiwit, wat resulteert in 723 kilo’s vet en eiwit in het boekjaar 2017-2018. Dat is de grootste toename in melk-, vet- en eiwitproductie sinds de introductie van het rollende jaargemiddelde in 2004.
Vruchtbaarheid
Tegelijkertijd werd de positieve trend in vruchtbaarheid doorgetrokken. De tussenkalftijd bedraagt nu 408 dagen, een daling van twee dagen ten opzichte van het vorige boekjaar. De levensproductie per koe steeg wederom en komt dit jaar uit op 30.343 kilo melk met 4,35 procent vet en 3,54 procent eiwit.
Voor het eerst zijn er melkveebedrijven in Nederland die gemiddeld meer dan 14.000 kilo melk per koe per jaar halen. Drie bedrijven hebben een ejr hoger dan 3.000 en acht bedrijven halen een gemiddelde vet- en eiwitproductie van meer dan 1.000 kilo. Nooit eerder werden deze grenzen gepasseerd.
Rollend jaargemiddelde
Het bedrijf met het hoogste economisch jaarresultaat van Nederland is het melkveebedrijf van maatschap Van der Mark-Harmsma uit Veenwouden met een ejr van 3.229 en een rollend jaargemiddelde van 14.865 kilo melk met 3,82 procent vet en 3,56 procent eiwit. Gevolgd door vof Jongsteins uit Hoogblokland met een ejr van 3075 en melkveebedrijf Van Berkum uit Elahuizen met een ejr van 3.029.
Alle rassen zijn dit jaar in productie gestegen. De melkproductie van de zwartbonte holsteinkoeien steeg verder van 9.958 naar 10.258 kilo melk. Met 4,30 procent vet en 3,55 procent eiwit in 353 productiedagen resulteerde dit in een gestegen ejr van 2.074. De roodbonte holsteinkoeien produceerden gemiddeld wat minder kilo’s melk dan de zwartbonte, maar wel met hogere gehalten: 9.503 kilo melk met 4,50 procent vet en 3,65 procent eiwit. Dit resulteerde in een ejr van 1998.
Bron: NieuweOogst.nu
Uit