Heel veel grasgroei verwacht Gepost 16 juli, 2017

Uit

De Wageningen Universiteit berekent voor komende week op zandgrond een grasgroei van gemiddeld 150 kilogram drogestof per hectare per dag. Dat is te danken aan de regenval, die vrijwel overal in Nederland het neerslagtekort zover heeft aangevuld, dat bodemvocht geen beperkende factor meer is voor maximale grasgroei.

Bovendien stijgt de temperatuur vanaf morgen dagelijks weer enkele graden, tot tropische waarden op woensdag. De luchtstroming blijft onstabiel en vochtig, waardoor er waarschijnlijk vanaf woensdagavond buien volgen. Mogelijk zware buien. De dagen daarna daalt de temperatuur weer. De kans op een vervolg van het hoogzomerse weer van juni is niet groot, deze maand. Na de tropische dagen ( in het zuidoosten) en het onweer dat midden volgende week wordt verwacht, vervolgt de zomer waarschijnlijk met licht wisselvallig zomerweer. Met dagelijks 30-40% kans op een bui, berekent het lange termijn computermodel van het KNMI.

Door het droge weer in juni en de neerslagverschillen van de afgelopen weken werden grote verschillen in voederwaarde waargenomen. Maar de regen van woensdag en vandaag nivelleert deze verschillen. De voederwaarde kan weer stijgen tot boven de 1000 VEM per kilo drogestof gemiddeld op etgroen. Ook het ruw eiwitgehalte stijgt. Het gras veroudert wel sneller dan in mei. Daardoor komt het optimale maaimoment eerder in beeld. Begin volgende week zijn de inkuilcondities enkele dagen gunstig.

Topkuilcompetitie in volle gang

De Topkuilcompetitie is inmiddels in volle gang. Op dit moment staan drie kuilen bovenaan met een score van 8. Dit betreft de kuilen van Johan van de Vis uit Bodegraven (ZH), Twan Schellings uit Berlicum (NB) en familie de Jong uit Stolwijk (ZH). Het noorden blijft nog wat achter met het aantal aanmeldingen.

Gezien de ervaring met andere jaren, toen er verschillende kuilen de maximale score behaalden, is de strijd nog lang niet gestreden. Meldt daarom snel uw voorjaarskuil aan. Dit jaar zijn er extra prijzen beschikbaar, ook voor de winnaars per provincie.

 

Bron:  Melkvee
Tekst: Erik Colenbrander/ Sjouke Jacobsen