Uit

Door het bemesten op lang gras en in minder draagkrachtige grond, is de kans op de oogst van gras met mest en grond groot, stelt Van Iperen. Daarmee komen ook ongewenste bacteriën in de kuil, met een negatief effect op de conservering tot gevolg.

Bovendien gaan deze bacteriën uiteindelijk mee de pens in waar ze een verslechterde pensfermentatie veroorzaken, mycotoxinen kunnen gaan produceren en daarmee verschillende gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken, aldus Van Iperen.

Het is daarom essentieel om een sterk leger aan goede bacteriën te creëren. Dit kan met de de juiste inkuilmiddelen die een combinatie van melkzuurvormende en azijnzuurvormende bacteriën bevatten, geeft ‘Dé specialist voor de land- en tuinbouw’ aan.

Zachte winter
Dit seizoen hield de warme winter de mineralisatie op gang en het gras bleef groen. Op veel plaatsen kwam het erg lang de winter uit. Ook was het erg nat, zeker in de maanden februari en maart wanneer normaal gesproken de drijfmest wordt gereden.

De draagkracht van de bodem was slecht, terwijl veel putten vol waren met drijfmest. Bovendien wil een ondernemer de elementen uit de drijfmest graag benutten en dus werd er over de vorst en op hoge plekken waar het kon drijfmest gereden.

Er waren echter ook plekken waar het eigenlijk nog niet kon, met sporen op het land als gevolg. Drijfmest in een lang gewas, zeker grotere hoeveelheden, laten ook sporen van mest na die meegroeien met het gewas.

Auteur:  Pieter Stokkermans