Uit

Grof gehakselde maïs verbetert de voerefficiëntie. Het voer blijft langer in de pens, waardoor de benutting stijgt. De koe zal meer energie halen uit hetzelfde voer.

Zeker in rantsoenen met een hoog aandeel maïs is het raadzaam om grof te hakselen.

Haksellengte
‘De meeste melkveehouders zitten op een maïsaandeel van 4 tot 8 kilo drogestof snijmaïs. Je zult dan een haksellengte van 8 tot 12 millimeter moeten aanhouden.’

Om de kuil goed aan te kunnen rijden, kunnen de laatste vrachten fijner gehakseld worden.

Korrelkneuzer
Ook de instelling van de korrelkneuzer is een aandachtspunt. Vroeger was de stelregel dat de korrel moest zijn geraak. Maar inmiddels weten we dat je die bijna tot poeder moet malen, wil je een goede voerbenutting realiseren. De korrel moet minstens in vieren zijn geplet.

Auteur:

Mariska Bloemberg