Uit

 

De grasland netwerkdag in Achterveld trok een volle zaal. Melkveehouders, loonwerkers en adviseurs kwamen bijeen om de resultaten en ervaringen te horen met gdoorzaaienrasland doorzaaien. In het praktijknetwerk grasland: van vernieuwing naar verjonging werd bij 60 melkveehouders onderzocht of met doorzaaien de grasmat verbetert. De deelnemers vinden van wel. 70% geeft aan een dichtere zode en vlottere groei te zien. “Ook als dit netwerk stopt, ga ik er zeker mee door. We hebben met vijf collega’s zo’n doorzaaimachine gekocht en het bevalt goed.”

Grasland verjongen

De deelnemers zien de noodzaak van goede verzorging van hun grasland en regelmatig bijzaaien. Hierdoor ontstaat een dichtere grasmat met minder ruimte voor onkruiden en slechte grassen. Door de goede ervaringen gaan velen door met doorzaaien. Ook werd duidelijk waar je op moet letten als doorzaaien succesvol zal zijn. Zo is doorzaaien in het voorjaar lastiger dan in het najaar, in het voorjaar wordt het effect pas na de 2e of 3e snede zichtbaar. En vooral mindere percelen zijn bij verjonging gebaat. Op zes grondsoorten zijn ervaringen opgedaan en in aparte brochures gebundeld.

1 + 1 = 3

De combinatie doorzaaien en wiedeggen blijkt elkaar te versterken. De wiedeg verwijdert vooral ondiep wortelende grassen zoals ruwbeemd en straatgras en de ruimte die zo ontstaat wordt ingenomen door goede, nieuw gezaaide grassen. Sommige veehouders schrokken van het aandeel ruwbeemd in hun grasland. Soms wel tot 50%. Vooral in percelen met veel ruwbeemd was het voordeel van doorzaaien goed te zien.

Grasland APK app

Aan het einde van de middag presenteerde Johan Kranenburg van K&G Advies de app die met de deelnemers ontwikkeld is. Met de app bij de hand kan de melkveehouder van nu zijn grasland ter plekke op 10 belangrijke punten beoordelen. De app geeft dan advies over de beste aanpak. De app is al getest door een aantal deelnemers en is binnenkort verkrijgbaar in de play-store.