Uit

De grote tarweoogsten in met name Canada en Australië hebben de wereldwijde voorraden een flinke boost gegeven. De grote beschikbaarheid van het graan heeft als gevolg dat de graanprijs op de beurs in Chicago de grootste daling in tien weken tijd laat zien, meldt Bloomberg. Ook noteringen van sojabonen en maïs gingen onderuit.

De wereldwijde graanvoorraden zullen op het noordelijk halfrond nog voor de oogst van komend jaar 179.98 miljoen ton bedragen, dat is meer dan de door het Amerikaanse ministerie van Landbouw verwachtte 178.48 miljoen ton. Dat blijkt uit onderzoek van Bloomberg. Canada verhoogde haar oogstprognose met 14 procent en gaat uit van een opbrengst van 37.5 miljoen ton. Ook Australië verhoogde de prognose met bijna zeven procent naar een opbrengst van 26,2 miljoen ton.

Deze volgens analisten onverwachte wending in Canada zorgt ervoor dat de markt moet wennen aan de nieuwe omstandigheden. In ieder geval heeft het een prijsdaling als gevolg. In Chicago daalde het tarwecontract voor levering maart met 1,5 procent, de grootste daling sinds 20 september dit jaar.

Volgens analisten hebben de grote oogsten gevolgen voor de vraag naar Amerikaanse tarwe. Uit cijfers van de USDA blijkt dat de Amerikaanse graanexport in de week tot 28 november op het laagste punt sinds mei dit jaar is gekomen. Op 10 december brengt de USDA een nieuw rapport hier over uit.