Uit

Op de komende editie van de Bio-beurs, op 20 en 21 januari in de Zwolse IJsselhallen, is er extra veel aandacht voor melkveehouders die willen starten met biologisch.

Op beide dagen is op de Bio-beurser een omschakelworkshop, met informatie over de biologische melkveehouderij. Boeren die de Bio-beurs bezoeken, maken daarnaast kans op een gratis adviesgesprek met een omschakeladviseur.

De vraag naar biologische melk in Nederland is groter dan het aanbod. Er is ruimte in de markt voor nieuwe biologische ondernemers. De strategie richting extensivering in plaats van intensivering pakt al lang goed uit: de prijs voor biologische melk blijft hoog, terwijl de gangbare melkprijs fors is gedaald.

Met de nieuwe koers van FrieslandCampina, waarin ze een eigen biologische melklijn voor supermarkten gaan opzetten, zal de vraag naar biologische melk naar verwachting nog verder toenemen.

Workshops
Op woensdag 20 januari, van 15.15 tot 16.15 uur en donderdag 21 januari van 14.15 tot 15.15 uur vindt de workshop plaats ‘Omschakelen naar biologisch melkvee voelt (als het goed is) als thuiskomen’.

De workshops worden gegeven door Kees Water van Ekopart en Edith Finke van DLV Advies. Zij begeleiden al jaren melkveehouders bij omschakeltrajecten.

Rondleiding
Na elke workshop is er een rondleiding over de beurs, waarbij relevante bedrijven en organisaties worden bezocht, zoals Rouveen, FrieslandCampina en de Natuurweide. Ook kunnen vragen gesteld worden aan ervaren biologisch melkveehouders.

Auteur:   Pieter Stokkermans