Uit

In de eerste maanden van 2018 blijkt er opvallend minder stikstof in de bodem te zitten in vergelijking met andere jaren in dezelfde periode. Dat blijkt uit metingen van Eurofins Agro.Gemiddeld blijkt er in de laag 0 tot 100 centimeter nog geen 30 kilo stikstof per hectare in de bodem te zitten, varierend van 2 tot 45 kilo. In andere jaren licht dit niveau tussen de 15 en 100 kilo stikstof. Ter vergelijking: in 2016 en 2017 bevatte de bodem gemiddeld rond de 40 kilo stikstof.

Eurofins heeft wel een verklaring voor deze lage stikstofcijfers. „In januari is het koud en erg nat geweest. Februari was erg koud. Hierdoor mineraliseert weinig tot geen stikstof en als er al stikstof is, vervluchtigt dat bij natte omstandigheden. Nu er vorst aankomt gebeurt er helemaal weinig in de bodem”, zo legt productmanager Arjan Reijneveld uit.

Laag 0-30 centimeter
Volgens Reijneveld is het stikstofniveau in de eerste 30 centimeter nog veel lager; net iets meer dan 5 kilo per hectare. „Dat is heel erg weinig. Dit hebben we andere jaren nog niet gezien. Koude en regen zorgen er voor dat stikstof niet mineraliseert. Het bodemleven is immers nog niet actief. Daarnaast spoelt de aanwezige stikstof uit of vervluchtigd bij neerslag/natte percelen.”

Bron Eurofins:

Tekst: Sjouke Jacobsen
Beeld: Pixabay