EMB: vraag en aanbod melk afstemmen Gepost 26 september, 2013

Uit

De zuivelmarkt is zeer slecht voorbereid op de situatie na 2015. Dat stelt de European Milk Board (EMB). De koepel van Europese organisaties van melkveehouders hoopt dat de EU-Commissie in Brussel vandaag op de zuivelconferentie met nieuwe, realistische voorstellen komt voor de partijen op de zuivelmarkt. De EMB pleit daarbij voor afstemming van vraag en aanbod.

 

De vraag is volgens de EMB echter of de zuivelconferentie deze kans ook daadwerkelijjk zal benutten. „De melkcrisis in de jaren 2008/09 heeft op beangstigende wijze duidelijk gemaakt dat de melkmarkt zonder functionerende regulering van het aanbod, niet in orde komt”, aldus EMB-voorzitter Romuald Schaber. „Zo heeft elke derde Europese melkveehouder die in 2007 nog melk produceerde, zijn bedrijf inmiddels beëindigd. Wanneer opnieuw een dergelijke crisis op de melkmarkt uitbreekt, loopt Europa het gevaar zijn wijdverbreide melkveehouderij te verliezen”, waarschuwt hij.

Monitoring Agency

Schaber presenteert vandaag op de conferentie (samen met Andrea Fink-Kessler van het Bureau van Landbouw- en Plattelandsontwikkeling) een expertisestudie over het ‘Monitoring Agency’. Volgens deze studie kan dit instrument het melkaanbod op flexibele wijze aanpassen aan de vraag, om het evenwicht op de markt te herstellen en de melkprijs op een gemiddeld kostendekkend niveau te stabiliseren. Dit garandeert een duurzame en wijdverbreide melkproductie en verzorgingsgraad in de EU, aldus de EMB.

Risico’s beheersen

Daarnaast gaat het erom de risico’s van wereldwijde maar extreem volatiele markten beheersbaar te maken. Kostenneutrale marktinstrumenten voor de algemene markt kunnen binnen de kaders van de Monitoring Agency worden opgenomen. De huidige expertise van de EMB betreffende de Monitoring Agency kan ook een waardevolle en deskundige aanvulling betekenen voor nieuwe voorstellen van de Europese Commissie voor de zuivelmarkt, denkt de EMB.

De European Milk Board vertegenwoordigt ongeveer 100.000 leden/melkveehouders van 19 organisaties uit 14 verschillende Europese landen. In deze lidstaten wordt ongeveer driekwart van alle Europese melk geproduceerd.

Tekst: Gineke Mons