Uit

De eerste NIRS sensor van machinebouwer Veenhuis voor het realtime meten van droge stof, stikstof, fosfaat en kalium in mest, is gebouwd op een Vervaet trike van loonbedrijf Jansen in Wijhe (OV).

 Met het precisiebemestingssysteem kan exact de juiste hoeveelheid nutriënten worden gedoseerd en wordt tijdens het uitrijden een kaart gemaakt waarin de bemesting wordt gedocumenteerd.

Mesttransport

De infraroodtechniek is in Duitsland ontwikkeld. Veenhuis, samen met B&N Proscan uit Hoeven (N.-Br), wil de techniek gaan gebruiken voor een nieuwe toepassing bij het mesttransport. Het NIRS-systeem moet zorgen voor een nauwkeuriger en directe mestanalyse van de gehaltes droge stof, stikstof, fosfaat en kalium in de mest. Nu moeten nog duizenden monsters genomen worden om in laboratoria onderzocht te worden op de gehaltes.

Het nieuwe systeem moet volgens Veenhuis, zeker als dat in combinatie gaat met centraal te volgen GPS-locaties van de mesttransporten, de fraude in de mestwereld sterk verminderen. Bovendien is het bedrijf van mening dat mest efficiënter op de juiste plek gebruikt worden omdat de precieze gehaltes bekend zijn.

10 tot 15 procent lagere mestoverschot

Veenhuis verwacht dat het huidige mestoverschot, met de toepassing van de techniek, 10 tot 15 procent lager uit zal komen dan nu op basis van berekeningen wordt geschat.

Tekst: Sjouke Jacobsen
Beeld: Trekkerweb