Drachtmeting in melk Gepost 23 februari, 2014

Uit

 

Drachtmeting in melkPer 1 maart biedt VVB Veluwe-IJsselstreek als eerste in Nederland een drachtigheidsbepaling bij de reguliere melkcontrole aan. Koeien vanaf dag 35 na inseminatie kunnen voor circa 4 euro per dier worden onderzocht.

Samenwerking

VVB Veluwe-IJsselstreek werkt samen met het Veterinair Laboratorium Gelderland (VLG). VLG beschikt over apparatuur om drachtigheid te meten in de melk d.m.v. de Elisatest. Drachtigheid is aan te tonen door bepaalde eiwitten te meten in de melk. Door de drachtigheid te testen via MPR melkmonsters hoeven melkveehouders niet meer handmatig aan het voerhek de dieren te controleren. Op het MPR-formulier kan worden aangegeven welke dieren getest moeten worden. De veehouder ontvangt de uitslag per e-mail.

Betrouwbaarheid

Het VLG geeft een betrouwbaarheid af van 99 procent bij een monster dat gust is getest en 98 procent bij een ‘drachtig monster’. Koeien kunnen vanaf dag 35 na de laatste inseminatie worden onderzocht. (Een koe kan tot 65 dgn na afkalven nog positief getest worden ivm de vorige dracht).