Besmetting leverbot neemt toe Gepost 15 juni, 2014

Uit

De besmetting met leverbot is de afgelopen jaren toegenomen. Ook in gebieden als Oost-Nederland waar die voorheen niet werd gezien. Daarnaast is er meer resistentie tegen middelen.

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) heeft via tankmelkonderzoek naar leverbot – onderzoek van afweerstoffen – inzicht in de ontwikkeling van leverbot in Nederland.

GD toonde in 2011 bij 26,7 procent van de bedrijven – rond 2.000 deelnemers – afweerstoffen aan. Dat was in 2012 nog 30,2 procent en vorig jaar lag dat percentage op 31,5 procent. GD meet inmiddels op circa 2.500 bedrijven.

Leverbot komt van oudsher voor in natte gebieden, maar nu ook in gebieden waar veehouders het niet meteen verwachten, zoals Limburg, Overijssel en de Gelderse Achterhoek.

Oorzaak: verhoging van het grondwaterpeil, aanleg van overstroomgebieden en hogere temperaturen, waardoor leverbotslakken langer actief blijven.

Volgens GD zijn er verschillende middelen beschikbaar om leverbot te bestrijden. Triclabendazol is de belangrijkste. ‘We zien op steeds meer bedrijven resistentie van leverbot voor middelen met deze werkzame stof’, stelt GD-woordvoerder Bert de Lange.

Het praktijknetwerk leverbot, met veehouders uit de Alblasserwaard, Krimpenerwaard en Vijfherenlanden, ging woensdag gewapend met theezeefjes op zoek naar de leverbotslakken. Ze gaan een proefopzet uitwerken hoe ze de leverbot kunnen bestrijden.

Auteur:  René Luijmes