Uit

Ondanks de 10 procent lagere uitvoer van zuivelproducten, is de totale Nederlandse export van agrarische producten in 2015 met bijna 1 procent gestegen naar 82,4 miljard euro. Ten opzichte van 2014 is voor 700 miljoen euro meer geëxporteerd aan agrarische producten.

Dat schrijft het Ministerie van Economische Zaken vrijdag 15 januari in een nieuwsbericht op haar website.

Eerder deze week schreef Melkvee.nl nog een bericht over de flink lagere zuivelexport. Nederland exporteerde namelijk 10 procent minder zuivel. Vooral de boycot naar Rusland en de verminderde vraag van melkpoeder vanuit China is hiervan de belangrijkste oorzaak.

Duitsland belangrijkste handelspartner

Binnen de Europese Unie blijft Duitsland de belangrijkste handelspartner. Dat maakte staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken bekend tijdens de internationale landbouwbeurs Grüne Woche in Berlijn.

De cijfers die nu worden gepresenteerd zijn ramingen die het LEI Wageningen UR maakt. De definitieve exportcijfers volgen zoals ieder jaar in de zomer. De agrarische export is 18,8 procent van de totale Nederlandse export, die in 2015 438 miljard euro bedroeg.

Naam weer waargemaakt

Van Dam: „Nederland heeft zijn naam als één van de grootste exporteurs, tweede wereldwijd na de Verenigde Staten, van agrarische producten weer waargemaakt. Deze koppositie moeten we vasthouden. Dat kan alleen als we blijven werken aan kennis en innovatie.”

„Nederland heeft mooie voorbeelden van innovatieve bedrijven. Zo zijn vier van de grootste de plantzadenproducten gevestigd in Nederland. Ook is Nederland marktleider als het gaat om de export van melkrobots. Allemaal voorbeelden van innovatie waar de rest van de wereld veel interesse in heeft.”

Gericht op Europese Unie

De Nederlandse agrarische handel is vooral gericht op landen binnen de Europese Unie. Van de Nederlandse agrarische export gaat in 2015 ruim 20 miljard euro (25 procent) naar Duitsland en is daarmee de belangrijkste handelspartner.

België, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Italië zijn goed voor respectievelijk 10,3 miljard euro, 8,3 miljard euro, 6,9 miljard euro en 3,3 miljard euro. Nederland exporteert binnen Europa vooral tomaten, paprika’s, komkommers, vlees, vis, zuivel en eieren.

Wereldmarkt

Bloemen en planten zijn wereldwijd erg in trek. Nederland exporteert voor ruim 8 miljard euro aan deze producten. Verder exporteert Nederland voor zo’n 7,7 miljard euro aan vlees, voor 7,2 miljard euro aan zuivel en eieren, voor 6,2 miljard euro aan groente en voor 4,9 miljard euro aan fruit.

Nieuwe markten

Nederland opende vorig jaar ook verschillende nieuwe afzetmarkten. Nederland kreeg in 2015 als enige EU-lidstaat toegang tot de Amerikaanse markt voor eiproducten, zoals eiwitpoeder voor de hamburger en softijs. In totaal kan Nederland ongeveer 420.000 kilo eierpoeder, gemaakt van 100 miljoen eieren leveren aan de VS.

Daarnaast exporteert Nederland sinds vorig jaar voor ongeveer 9 miljoen euro aan uien naar Indonesië en Panama. Eind vorig jaar is de markt naar Vietnam geopend voor de Nederlandse appels en peren. De verwachting is dat de export binnen vijf jaar zal groeien naar zo’n 7,5 miljoen euro per jaar.

De Zuid-Afrikaanse markt is voor pluimveevlees heropend. Tot nu toe is er voor 1 miljoen euro per week geëxporteerd.

Tekst: Tom Schotman / Ministerie van Economische Zaken
Beeld: Ministerie van Economische Zaken