Historisch bedrijf De Eendracht breidt uit

De Eendracht in Rouveen wil uitbreiden van 35.000 ton productiecapaciteit nu naar 60.000 ton in de nabije toekomst. – Streekredactie/Eelco Kuiken

Rouveen – Het is de kleinste coöperatieve producent van gangbaar en biologisch rundvee- en pluimveevoer van Nederland. De Eendracht in Rouveen wil uitbreiden van 35.000 ton productiecapaciteit nu naar 60.000 ton in de nabije toekomst.

Een woning moet wijken om het goed rondrijden van vrachtwagens mogelijk te maken, een nieuw siloblok tot 25 meter hoog is broodnodig en een nieuwe loods van 1.500 vierkante meter moet er ook komen. ‘Efficiënt werken, met een goede logistiek, zelfstandig blijven met behoud van onze korte lijnen’, vat directeur Gert Bosch (45) de doelen samen.

De Welkoop in Rouveen hoort ook bij De Eendracht. Daar zijn ook plannen voor volgens Bosch zijn die nog te prematuur om prijs te geven. De authentieke gevel van De Eendracht uit de jaren twintig blijft intact. ‘Daar zijn we trots op.’

Een bestemmingsplanwijziging om de hoogte tot 25 meter op te schroeven en de oppervlakte voor bedrijfsactiviteiten te vergroten van 2.500 vierkante meter naar 3.250 vierkante meter ligt ter behandeling bij de gemeenteraad van Staphorst. Op 14 mei wordt hierover gesproken.

Het probleem van De Eendracht, een begrip in de regio, is eigenlijk simpel. De fabriek is berekend op pak ‘m beet 15.000 ton productie, maar vorig jaar verliet al 35.000 ton aan hoogwaardig veevoer het bedrijf. De opslagcapaciteit, nodig om volcontinu door te kunnen produceren, is niet toereikend.

Daarom is een ingrijpende verbouwing nodig, want directeur Gert Bosch voorziet in de toekomst een capaciteit van misschien wel 150.000 ton op jaarbasis. Als het goed is wordt nog dit jaar met de bouw van de nieuwe loods gestart. Het siloblok tot 25 meter hoog met dertig silo’s moet volgend jaar gerealiseerd worden. Zo kan er duizend ton aan extra opslagcapaciteit gerealiseerd worden.