Uit

De voorjaarskuilen van 2017 hebben het VEM-record van 2016 verbroken: het gemiddelde ligt op maar liefst 967 VEM, blijkens de eerste kuilanalyses van Eurofins Agro.

Vorig jaar werd een gemiddelde voederwaarde van 959 VEM gerealiseerd.

Het heeft dit voorjaar minder geregend wat resulteert in minder stikstofuitspoeling dan in 2016. Het gras is goed gegroeid en het ruw eiwitgehalte (RE) ligt bij de voorjaarskuilen van 2017 met 178 gram ook hoger dan vorig jaar (168 gram).

De voorjaarskuilen hebben gemiddeld een NDF-verteerbaarheid van 78 procent, vergelijkbaar met vorig jaar. Het drogestofgehalte bedraagt gemiddeld 446 gram. Het suikergehalte ligt met 130 gram wederom behoorlijk hoog.

Pittige kuilen

“De vroeg gemaaide voorjaarssnedes leveren wel pittige kuilen op”, zegt Robin Wolf, product manager veehouderij bij Eurofins Agro: “De kuilen zijn snel verteerbaar en hebben een hoog penseiwitgehalte, zeker als er vóór 15 mei gemaaid is.” Gras dat de tweede helft van mei is ingekuild, is penstechnisch iets beter in balans.

Meer ruweiwit in de eerste snede voorjaarskuilen betekent meestal ook hogere P-waarden en dat is dit jaar ook terug te zien, vertelt Wolf: “Het fosforgehalte in de voorjaarskuilen is tot nu toe 3,9 gram P per kg, dat is 0,1 gram/kg meer dan in 2016.” De beschikbaarheid van het fosfor is ook hoog. “Dit is voor heel Nederland wel iets om rekening mee te houden”, waarschuwt hij.

Tweede snede

Wolf verwacht dat de voederwaarde van de tweede snede ook goed zal uitpakken: “Dat hebben we al gezien in de vers gras data, die bleef mooi op peil. Het gras houdt de hoge voederwaarde goed vast.”

Ook na de eerste snede was het warm en droog. Halverwege juni was het af en toe zelfs heet, met 30 graden of meer. In de loop van dit voorjaar ziet Wolf het drogestofgehalte van de mei-kuilen dan ook al duidelijk oplopen. De tweede snede is ingekuild met een nog hoger drogestof gehalte en zal waarschijnlijk trager verteren, verwacht Wolf: “De eerste kuiluitslagen van de tweede snede wijzen daar ook op.”

Bron:  Melkvee
Tekst: Gineke Mons
Beeld: Archief Agrio