Uit

Voor melkveehouders is er meer duidelijkheid over de fiscale gevolgen van de fosfaatrechten. Zo is onder meer afgesproken dat fosfaatrechten bij de invoering in 2018 fiscaal gelijkgesteld worden aan het melkquotum. Wel is het nog onzeker of op de fosfaatrechten ook kan worden afgeschreven.

LTO Nederland en accountantsorganisatie VLB hebben afspraken gemaakt met de belastingdienst over de fiscale gevolgen van de fosfaatreductieregeling en van de wet die invoering van fosfaatrechten regelt.

Het fiscaal gelijk stellen van de fosfaatrechten met het melkquotum betekent dat fosfaatrechten een bedrijfsmiddel zijn en aangekochte fosfaatrechten geactiveerd dienen te worden op de balans. Over de afschrijving van fosfaatrechten vindt nog politiek overleg plaats.

Vergoeding niet-leveren melk

Ook zijn er fiscale afspraken gemaakt met betrekking tot de EU-vergoeding voor het niet-leveren van melk in 2016 en 2017, de tegemoetkoming vermindering melkproductie van 14 cent per kilo melk, moet in 2017 in het resultaat worden verantwoord. De vergoeding behoort tot de jaarwinst. De aanvullende vergoeding van Friesland Campina die tot en met maart 2017 is verstrekt, moet worden toegerekend aan de periode waarop deze betrekking heeft, zo melden LTO en VLB. Over de EU-vergoeding voor niet geleverde melk wordt geen BTW verrekend.

Nieuw overleg

Volgens de belangenbehartigers zijn niet alle onderwerpen al afgehandeld. Op korte termijn vindt nieuw overleg plaats. Vooral met betrekking tot de stoppersregeling en bedrijfsoverdracht zijn nog onduidelijkheden.

Klik hier voor een overzicht met de volledige stand van zaken.

 

Bron:  Melkvee
Tekst: Sjouke Jacobsen
Beeld: Ruth van Schriek